Suszone grzyby dzień wcześniej wieczorem zalewamy 500ml wody. Na drugi dzień odcedzamy, zachowując wodę. Cebulę kroimy w piórka. Do dużego garnka wlewamy oliwę i na podgrzaną wsypujemy cebulę. Podsmażamy na małym ogniu, aż całkowicie się skarmelizuje. Gorczycę, kolendrę, goździki, tymianek umieszczamy w moździerzu i dokładnie ucieramy. Dodajemy do cebuli razem z pokrojonymi ząbkami czosnku, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Pieczarki, grzyby oraz śliwki kroimy w paski. Dodajemy do cebuli. Całość smażymy około 10 minut. Jeśli kiszona kapusta jest intensywnie kwaśna, umieszczamy ją na sicie i przepłukujemy zimną wodą.
Białą kapustę szatkujemy i razem z kiszoną dodajemy do garnka. Dodajemy wodę, która pozostała z moczenia grzybów, uważając aby nie wlewać końcówki - tam może znajdować się piasek z grzybów. Dodajemy wino, sos sojowy, intensywnie pieprzymy i gotujemy około 1h pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies