Bigos klasyczny

Bigos klasyczny
Dania obiadowe
6
Średnie
4h
Ocena 4

Składniki

 

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 500g białej kapusty
  • 500g łopatki wieprzowej
  • 500g mięsa wołowego
  • 150g wędzonego boczku
  • 100g kiełbasy wędzonej
  • 40g suszonych grzybów
  • 5 szklanek wody
  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Krok 1

W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy cebulkę, dodajemy boczek, mięso wieprzowe i wołowe. Całość  podsmażamy. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym. 

Krok 2

Grzyby i śliwki namaczamy w ciepłej wodzie, a następnie kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa. Kiełbasę kroimy w kostkę, razem z kapustą kiszoną oraz poszatkowaną białą kapustą wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz słodką paprykę. Całość porządnie mieszamy, dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 4 godziny. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

5
73
 

~ 2,5 kg

2,29 zł/1 kg

19
99
 

~ 1 kg

18
40
 

~ 0,4 kg

45,99 zł/1 kg

39
90
 

~ 1 kg

16
15
 
19,59 zł najniższa cena

0,55 kg

29,36 zł/1 kg

-18%
19
99
 

0,04 kg

499,75 zł/1 kg

1
19
 

1,5 l

0,79 zł/1 l

8
79
 

1 l

1
39
 

0,066 kg

21,06 zł/1 kg

1
29
 

0,015 kg

86,00 zł/1 kg

2
99
 

0,1 kg

29,90 zł/1 kg

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

2
89
 

0,5 kg

5,78 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu