Bigos klasyczny

Bigos klasyczny
Dania obiadowe
6
Średnie
4h
Ocena 4

Składniki

 

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 500g białej kapusty
  • 500g łopatki wieprzowej
  • 500g mięsa wołowego
  • 150g wędzonego boczku
  • 100g kiełbasy wędzonej
  • 40g suszonych grzybów
  • 5 szklanek wody
  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Krok 1

W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy cebulkę, dodajemy boczek, mięso wieprzowe i wołowe. Całość  podsmażamy. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym. 

Krok 2

Grzyby i śliwki namaczamy w ciepłej wodzie, a następnie kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa. Kiełbasę kroimy w kostkę, razem z kapustą kiszoną oraz poszatkowaną białą kapustą wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz słodką paprykę. Całość porządnie mieszamy, dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 4 godziny. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

4
98
 

2,49 zł/1 kg

15
99
 

19,99 zł/1 kg

18
40
 

45,99 zł/1 kg

8
79
 

0,2 kg

43,95 zł/1 kg

15
90
 

0,65 kg

24,46 zł/1 kg

24
99
 

0,05 kg

499,80 zł/1 kg

6
69
 

9 l

0,74 zł/1 l

32
99
 

3 kg

11,00 zł/1 kg

1
59
 

0,066 kg

24,09 zł/1 kg

1
19
 

0,015 kg

79,33 zł/1 kg

16
99
 

0,4 kg

42,48 zł/1 kg

1
19
 

0,02 kg

59,50 zł/1 kg

1
29
 

0,02 kg

64,50 zł/1 kg

2
79
 

0,5 kg

5,58 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu