sos tzaziki
Sos: Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość polewamy łyżeczką oliwy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Możemy dodać posiekany szczypiorek oraz listki mięty
Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy mieloną karkówkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz sos sojowy. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, kolendrę, kumin, chili, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy na 2-3 h do lodówki. Namoczonymi dłońmi formułujemy wałeczki i nabijamy je na patyki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki grillujemy z każdej strony do zarumienienia.
W międzyczasie szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce. Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na cienkie wstążki. Owijamy nimi szparagi. Doprawiamy solą, pieprzem, Skrapiamy oliwą i grillujemy ok 3-4 min z każdej strony.
- Przed grillowaniem przechowuj mięso w lodówce.
- Naczynia i sztućce, które miały kontakt z surowym mięsem, wymagają umycia! Jeśli użyjesz ich np. do podania gotowej potrawy, ryzykujesz groźnym zatruciem.
- Kontroluj czas grillowania. Zbyt długie powoduje, że mięso traci cenne składniki, staje się suche i ciężkostrawne, a przy zbyt krótkim mięso jest surowe.
„To połączenie musiało powstać w bałkańskim tyglu smaków. To jak pojechać na wakacje, nie ruszając się z domu… No chyba, że do Carrefour po zawsze świeże składniki.”
0,5 l
30,58 zł/1 l
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies