Bakłażany po gruzińsku

Bakłażany po gruzińsku
Dania obiadowe
5-6
Łatwe
45min + chłodzenie

Składniki:

  • 3 małe/ średnie bakłażany
  • 3 łyżki oliwy Carrefour Bio
  • 200 g orzechów włoskich Carrefour
  • mała papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku Jakość z Natury Carrefour
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść świeżej kolendry Carrefour Bio
  • sól, pieprz
  • suszone chili

Składniki do posypania:

  • 1/2 granatu
  • kolendra

Krok1

Bakłażana kroimy w 0,5 cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 20-25 min. do zarumienienia.

Krok2

Orzechy, czosnek oraz chili wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na masę z grudkami. Partiami wlewamy wodę, sok z cytryny oraz ocet winny. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na końcu dodajemy drobno posiekaną kolendrę.

Krok3

Plaster bakłażana smarujemy pastą i składamy na pół. Z wierzchu ponownie smarujemy  pastą, posypujemy pestkami granatu oraz  listkami kolendry. Schładzamy w  lodówce.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram


Zamów składniki do tego przepisu

3
60
 

8,99 zł/1 kg

11
89
 

0,18 kg

66,06 zł/1 kg

10
39
 

0,3 kg

34,63 zł/1 kg

3
49
 

3,49 zł/1 kg

6
69
 

0,5 kg

13,38 zł/1 kg

7
99
 

0,25 l

31,96 zł/1 l

5
19
 

0,5 kg

10,38 zł/1 kg

7
19
 

0,07 kg

102,71 zł/1 kg

5
49
 

1 szt.

6
99
 

0,029 kg

241,03 zł/1 kg


Zobacz również inne przepisy

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu