Jeśli głodnemu chleb na myśli, to tylko ze zboża pełnoziarnistego, dzięki czemu ciało i umysł zyskają więcej mocy.
Produkty zbożowe powinny stanowić ¼ objętości posiłku czyli około 25% talerza. Wybieraj pełne ziarna, ponieważ znacznie łagodniej wpływają na podwyższenie poziomu cukru po posiłku, są bardziej sycące od oczyszczonych produktów z białej mąki (ze względu na zawartość błonnika pokarmowego), mają także więcej witamin i składników mineralnych.
Jedz około 5 porcji produktów zbożowych dziennie. Jedna porcja to (w zależności od zapotrzebowania kalorycznego):
Produkty zbożowe dostarczają głównie węglowodanów i błonnika pokarmowego. Węglowodany odżywiają nasz mózg i mięśnie: dodają nam energii, zwiększają koncentrację i regulują przemianę materii. Błonnik m.in. reguluję pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
Rodzaj węglowodanów w diecie jest ważniejszy niż ich ilość – produkty pełnoziarniste są zdrowsze (mają tzw. większą gęstość odżywczą - więcej witamin i składników mineralnych) niż słodycze, słodzone napoje, oczyszczone produkty zbożowe. Sięgaj po takie zboża jak: pełnoziarnista pszenica, jęczmień, owies, komosa ryżowa, gryka, proso, amarantus, brązowy ryż i produkty z nich wytworzone (makaron, chleb, mąka, płatki).
Produkty zbożowe z pełnego ziarna są bogate w witaminy z grupy B, żelazo, miedź, cynk, magnez, oraz przeciwutleniacze. Nie tylko są podstawowym źródłem węglowodanów w naszej diecie, ale dostarczają też pewnych ilości białka roślinnego. Chronią przed powstawaniem stanów zapalnych i zakażeniami.
Jak zwiększyć ilość produktów pełnoziarnistych w diecie?
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies