Warzywa najlepiej spożywać codziennie, bo to potężny oręż w walce z chorobami.
Warzywa powinny być podstawą naszej diety. Spożywając posiłki pilnuj, aby ilość warzyw stanowiła około 35-50% objętości talerza. Przyjmuje się, że należy jeść przynajmniej 3 do 5 porcji dziennie warzyw. Jedna porcja to około 100 g produktu surowego/gotowanego (można także sięgać po warzywa mrożone bez dodatków) lub około 250-300 ml produktu płynnego.
Istotna jest zarówno ilość warzyw w jadłospisie jak i ich różnorodność, aby dostarczyć organizmowi różnych witamin i składników mineralnych.
Codzienny jadłospis powinien zawierać, w przybliżeniu:
Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw pomaga utrzymać organizm w zdrowiu: obniża ciśnienie, reguluje poziom cukru we krwi (co pomaga kontrolować apetyt), zapobiega niektórym typom nowotworów, redukuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (udaru mózgu, chorób serca), wpływa na prawidłową mikroflorę przewodu pokarmowego (co sprzyja utrzymaniu odporności organizmu), a także wpływa na prawidłowe trawienie. Warzywa zmniejszają też ryzyko wystąpienia chorób oczu.
Jak zwiększyć ilość warzyw w swojej diecie?
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies