Jakość nad ilością ma tę przewagę, co dobry wojak nad stadem próżniaków. Jedz tłuszcze, lecz mało i te zdrowe.
Tłuszcze powinny być tylko dodatkiem do naszej diety, więc nawet zdrowe oleje roślinne jedz z umiarem. Wybieraj te nierafinowane, takie jak: oliwa, olej rzepakowy, sojowy, kukurydziany, z orzeszków ziemnych i inne. Tłuszcze są ważnym i potrzebnym składnikiem diety. W postaci płynnej powinne być spożywane w niewielkich ilościach, ze względu na swoją kaloryczność (około 90 kcal w 10 g - 1 łyżce stołowej oleju). Pamiętaj jednak, że zdrowym źródłem tłuszczu są także produkty z innych grup: awokado, orzechy, nasiona czy ryby.
Zdrowe tłuszcze regulują działanie układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Tłuszcz jest niezbędnym elementem mózgu, błon komórkowych i skóry. Bierze udział w procesach układu odpornościowego oraz nerwowego, a także reguluje wydzielanie hormonów.
Spożywaj tłuszcze przede wszystkim na zimno. Jeśli tłuszcze poddajesz obróbce cieplnej rób to szybko, w niewielkiej temperaturze, najlepiej nadaje się do tego olej rzepakowy.
Warto wiedzieć o tłuszczach:
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies