Nie od razu Rzym zbudowano i silny organizm też, więc o zdrowym białku pamiętać należy codziennie.
Białko powinno stanowić ¼ objętości posiłku. Wybieraj ryby, drób bez skóry, warzywa strączkowe, orzechy i nasiona. Mleko i produkty mleczne spożywaj w ilości nieprzekraczającej 2 porcji w ciągu dnia, gdzie 1 porcja to szklanka mleka lub 1/2 szklanki jogurtu naturalnego.
Kilka zdrowych wskazówek:
Białko jest niezwykle ważnym składnikiem naszej diety: buduje mięśnie, kości, jest składnikiem skóry i włosów. Białko tworzy też enzymy oraz hemoglobinę, która jest odpowiedzialna za transport tlenu w układzie krwionośnym.
Ogranicz czerwone mięso. Staraj się unikać wędlin wytwarzanych przemysłowo – produkty te nawet w małych ilościach zwiększają ryzyko chorób serca, cukrzycy, raka okrężnicy i otyłości. Zrezygnuj także z przetworzonych produktów mlecznych, takich jak słodkie serki, desery mleczne, jogurty owocowe.
Jeśli nie możesz spożywać nabiału, nie obawiaj się, że pozbawisz organizm źródła wapnia – niezwykle bogate w ten składnik są również: sezam, orzechy, rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste i produkty roślinne dodatkowo wzbogacane w wapń (np. mleko sojowe).
Jak wprowadzić różne źródła białka do diety?
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOQR kodyUstawienia cookies