Winogrona bezpestkowe jasne

Winogrona bezpestkowe jasne

Cesarz słodkim owocom nie odmawia, dzięki czemu wygląda kwitnąco!

Winogrona jasne zazwyczaj są nieco słodsze od ciemnych winogron, dostarczają organizmowi dużych dawek antyoksydantów, witamin i składników mineralnych, dlatego pomimo stosunkowo wysokiej zawartości fruktozy (cukru prostego) powinny być stałym elementem diety.

  • białe winogrona są źródłem znacznych ilości witaminy A, C i K. WItamina K bierze udział w prawidłowej krzepliwości krwi, co ma szczególne znaczenie dla osób z z chorobami układu krążenia. Dodatkowo warunkuje prawidłowe wchłanianie wapnia do kości i reguluje gospodarkę wapniową organizmu. Wraz z witaminą C ma działanie hamujące rozwój nowotworów. Uwaga - osoby przyjmujące leki mające za zadanie zmniejszyć krzepliwość krwi powinny unikać produktów obfitujących w witaminę K (m.in. duże ilości winogron, brokułów, kapusty i innych).
  • składniki mineralne, które w sporych ilościach występują w białych winogronach to  wapń i żelazo. Dzięki temu winogrona mają działanie krwiotwórcze, polecane są także w diecie osób planujących potomstwo - udowodniono bowiem, że żelazo pochodzenia roślinnego zwiększa płodność. Dodatkowo wysoka zawartość witaminy C w winogronach zwiększa przyswajalność żelaza. Wapń natomiast jest szczególnie ważny w prewencji i leczeniu chorób układu krążenia, a także w prawidłowej budowie kości, zębów i stawów.
  • białe winogrona są źródłem składników, które pozytywnie wpływają na stan włosów, paznokci i skóry, głównie cynku, manganu, miedzi i żelaza. Warto podkreślić, że najwięcej składników znajduje się w skórce i pestkach winogron, dlatego warto sięgać po winogrona pestkowe, mimo ich goryczkowego smaku.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu