Makrela wędzona należy do ryb tłustych, tłuszcz rybi jest korzystny dla naszego zdrowia - ryby morskie zawierają tłuszcze wielonienasycone, makrela dostarcza głównie kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które powinniśmy regularnie uzupełniać. Mimo wielu walorów zdrowotnych, makrela wędzona ze względu na sposób obróbki nie powinna być podawana dzieciom oraz spożywana przez kobiety w ciąży czy osoby chore na nowotwory. Wędzone produkty powinny być spożywane z umiarem. Warto jednak poznać walory zdrowotne samej makreli, która jest bardzo bogata w składniki mineralne.
- jest bogatym źródłem selenu, związku budującego wiele kluczowych białek w ustroju człowieka. Jednym z białek, którego część stanowi selen jest peroksydaza glutationowa, o silnym działaniu chroniącym organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Peroksydaza glutationowa oraz selen to antyoksydanty, wykazujące protekcyjne działanie przed rozwojem nowotworów. Selen ma także istotne znaczenie w pracy tarczycy, jest szczególnie ważnym składnikiem diety osób z niedoczynnością tarczycy oraz chorobą Hashimoto (jednak z uwagi na jod, ryby morskie powinny być spożywane przez osoby z Hashimoto nie częściej niż raz w tygodniu).
- kwasy tłuszczowe omega-3 modulują immunologiczne (odpornościowe) właściwości komórek organizmu, wpływając na wzrost i promocję kancerogenezy (powstawanie nowotworów). Są także niezbędne w prawidłowej budowie i funkcjonowaniu mózgu - dlatego powinny być uwzględniane w diecie każdego człowieka, zwłaszcza kobiet w ciąży, karmiących oraz małych dzieci. Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może mieć znaczenie w rozwoju wad mózgu, a także choroby Alzheimera.
- makrela jest dobrym źródłem witaminy E, która w postaci alfa-tokoferolu jest składnikiem wszystkich błon biologicznych. Najważniejszą funkcją jest antyoksydacyjne działanie na lipidu błon - co ma kluczowe znaczenie m.in. w ochronie przed starzeniem się organizmu. Z tego względu witamina E nazywana jest witaminą młodości.