Truskawki są źródłem licznych witamin i składników mineralnych. Wspomagają trawienie, oczyszczają organizm z nadmiaru wody, regulują wchłanianie cukru we krwi i obniżają ciśnienie. Gdy przychodzi sezon na truskawki warto czerpać z nich jak najwięcej. Zimą natomiast można korzystać z wersji mrożonej.
- Ze względu na obecność przeciwutleniaczy oraz błonnika pokarmowego zapobiegają powstawaniu nowotworów, działają przeciwzapalnie i wspomagają prace układu immunologicznego. Błonnik odpowiedzialny jest także za regulację trawienia (zapobiega zaparciom), wchłaniania cukru we krwi.
- Są źródłem potasu (chroni przed nadciśnieniem), żelaza (zapobiega anemii), fosforu (wzmacnia kości i zęby), witaminy A (jej niedobór zmniejsza odporność organizmu, powoduje suchość spojówek i wysychanie rogówek oka), C (hamuje powstawanie szkodliwych dla zdrowia nitrozoamin ze związków azotowych, obecnych w smażonym mięsie, ale również w warzywach) i z grupy B (uczestniczące w tworzeniu neuroprzekaźników w mózgu oraz wpływające na tempo metabolizmu).
- Owoce truskawki mogą działać alergizująco, dlatego wprowadzając je do diety dziecka należy zachować ostrożność, sięgać po owoce w środku sezonu, niepryskane i najlepiej delikatnie przegotowane np. w kompocie.