Śliwki są bardzo wartościowym owocem, którego nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie. Dostarczają stosunkowo niewielkiej liczby kilokalorii – ok. 80-120 kcal (w zależności od odmiany) w 100 g produktu – a przy tym wielu witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
- Są cennym źródłem witaminy B6, która reguluje pracę układu nerwowego, pozytywnie wpływając na nasz nastrój i redukując stres. Dodatkowo znaczna ilość magnezu, obecnego w tych owocach, pomaga witaminie B6 zadbać o prawidłową kurczliwość mięśni, dzięki czemu możemy uniknąć skurczów czy drgania mięśni, np. oka.
- Są bogate w przeciwutleniacze, przede wszystkim witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Witamina C jest też składnikiem kolagenu – białka, odpowiedzialnego za jędrną, gładką skórę. Przeciwutleniacze zapobiegają powstawaniu zmarszczek i przeciwdziałają starzeniu się skóry.
- Wysoka zawartość błonnika w śliwkach zmniejsza uczucie głodu oraz chęć podjadania pomiędzy posiłkami. Błonnik pokarmowy reguluje poziom cukru we krwi oraz pomaga zredukować złogi cholesterolu występujące w tętnicach.