Ser rambol produkowany jest z mleka krowiego przez cały rok. Jest to ser krótko dojrzewający, należy do grupy serów topionych. Składa się z ok. 50% tłuszczu, dlatego powinien być spożywany w niewielkich porcjach.
- Ser topiony jest bogaty w białko i tłuszcz. Białko jest niezbędnym elementem diety – buduje wszystkie komórki organizmu, przyspiesza metabolizm i jest bardzo sycącym elementem diety. Białko zwierzęce jest tzw. białkiem pełnowartościowym, zawierającym wszystkie niezbędne aminokwasy, które powinny być codziennie dostarczane z dietą.
- Zawiera sporą ilość wapnia i fosforu – składników mineralnych, których głównym zadaniem jest budowa kości i zębów. Niedobór obu tych składników diety przyczynia się do łamliwości kości.
- Jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, których duże ilości mogą negatywnie wpływać na układ krążenia. Z tego względu nie powinien być spożywany codziennie.