Pstrąg świeży

Pstrąg świeży

Cesarska dieta wzbogaca się o potas i magnez

Pstrąg świeży należy do ryb z rodziny łososiowatych. W porównaniu z łososiem zawiera jednak mniej kalorii i tłuszczu, jest za to bogatszy w łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko. Pstrąg jest rybą o delikatnym mięsie, dlatego jego obróbka cieplna powinna przebiegać szybko – najzdrowszy będzie pstrąg pieczony, gotowany na parze i grillowany. 

  • jest doskonałym źródłem potasu i magnezu, co ma istotne znaczenie w chorobach związanych z układem krążenia m.in. w nadciśnieniu tętniczym oraz u osób z zaburzeniami prawidłowej kurczliwości mięśni. Potas reguluje ciśnienie krwi, jego niedobór może objawiać się zawrotami głowy, zmęczeniem czy zatrzymywaniem wody w organizmie. Magnez natomiast reguluje pracę układu nerwowego, jego niedobór może skutkować zaburzeniem snu, drganiem powiek i kończyn.
  • pstrąg jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwnowotworowo, zapobiegają miażdżycy i innym chorobom związanym z układem krążenia. Odpowiedni skład kwasów tłuszczowych pomaga w utrzymaniu prawidłowej proporcji między frakcją cholesterolu HDL i LDL we krwi.
  • należy do ryb bogatych w witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B12 oraz B6). Witamina B12 zapobiega niedokrwistości, ma istotny wpływ na budowę czerwonych krwinek oraz pracę układu nerwowego – odgrywa kluczową rolę w prawidłowej budowie neuroprzekaźników, odpowiedzialnych za przenoszenie informacji pomiędzy komórkami. Witamina B6 jest niezbędna do produkcji serotoniny (hormonu szczęścia) oraz adrenaliny, bierze udział w metabolizmie węglowodanów oraz reguluje poziom homocysteiny we krwi, co zapobiega powstawaniu miażdżycy.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu