Pomidor, podobnie jak bakłażan należą do warzyw z rodziny psiankowatych. Ma wiele odmian i z tego powodu różni się wyglądem oraz smakiem, wartości odżywcze dojrzałych owoców są jednak podobne.Warto podkreślić, że pomidory bio pochodzące z upraw ekologicznych będą miały wyższą zawartość witamin oraz polifenoli, co stanowi ich największą wartość. Składniki te mają udowodnione działanie przeciwzapalne i ochronnie wpływają nasz organizm, zmniejszając ryzyko rozwoju komórek rakowych.
- Pomidory słyną przede wszystkim z wysokiej zawartości potasu oraz magnezu. Z tego powodu powinny być spożywane przez osoby chore na serce oraz zmagające się z chronicznym stresem (będącym m.in. przyczyną niedoboru magnezu). Magnez zmniejsza dolegliwości związane z odczuwaniem skurczów mięśni oraz podobnie jak potas reguluje ciśnienie krwi.
- Dzięki obecności likopenu, pomidory zalicza się do żywności funkcjonalnej. Żywność funkcjonalna to naturalny produkt, który wykazuje udokumentowane korzyści na jedną bądź więcej funkcji organizmu – poprawia stan zdrowia i działa profilaktycznie, chroniąc organizm przed występowaniem chorób. Likopen reguluje metabolizm organizmu oraz cykl komórkowy, zapobiega rozwojowi nowotworów, a także zwiększa działanie innych składników odżywczych: witaminy C, beta karotenu oraz witaminy E. Badania pokazują, że pomidory ekologiczne zawierają mniej azotanów i azotynów. Azotany nie są szkodliwe dla zdrowia, ale łatwo przekształcają się do azotynów, których działanie opisano jako kancerogenne, czyli wywołujące powstawanie nowotworów, warto więc minimalizować ich obecność w naszej diecie.
- Warto pamiętać o prawidłowym przechowywaniu tych warzyw - w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce. Nie należy trzymać pomidorów w plastikowych torebkach. Jeśli są nieco twarde można owinąć je brązowym papierem do pieczenia lub położyć obok jabłek (etylen w nich obecny przyspiesza dojrzewanie warzyw i owoców – to także dobry sposób na twarde awokado).