Płatki śniadaniowe są rozwiązaniem dla osób, które rano nie mają czasu bądź ochoty na większe śniadanie. Dodatek jogurtu naturalnego czy mleka sprawi, że posiłek będzie pełnowartościowy i sycący.
- kukurydza, z której wyprodukowane są płatki śniadaniowe, pochodzi z upraw ekologicznych. Jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnej energii oraz błonnika pokarmowego, dzięki czemu reguluje trawienie i ułatwia wypróżnianie.
- płatki kukurydziane dostarczają witamin z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego oraz mięśniowego, pozytywnie wpływają także na pamięć i koncentrację. Płatki kukurydziane są naturalnym produktem bezglutenowym, mogą być spożywane przez osoby z celiakią oraz alergią na gluten.
- są źródłem magnezu i potasu, składników często niedoborowych w tradycyjnej diecie. Magnez wpływa na pracę mięśni, wraz z potasem zapobiega występowaniu skurczów. Potas reguluje również ciśnienie krwi, jest bardzo ważnym składnikiem diety osób z nadciśnieniem tętniczym.