Pestki słonecznika są doskonałą przekąską oraz dodatkiem do sałatek, koktajli czy jogurtów. Stanowią cenne źródło witamin, składników mineralnych, a także fitosteroli – naturalnych substancji roślinnych o prozdrowotnym działaniu na nasz organizm.
- Zawierają fitosterole o właściwościach obniżających poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo pestki słonecznika są bogatym źródłem lecytyny, która reguluje poziom cholesterolu, poprawia pamięć, koncentrację, a także przyspiesza regenerację po wysiłku oraz chroni organizm przed starzeniem się.
- Są źródłem witaminy A, która ma ochronne działanie na nasze oczy – zapobiega powstawaniu zwyrodnienia plamki żółtej. Pestki słonecznika są bogate w witaminę E , która jest silnym przeciwutleniaczem i spowalnia procesy starzenia się organizmu. Witaminy A i E należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego właśnie z pestek słonecznika są tak dobrze przyswajane przez nasz organizm.
- Doskonale uzupełniają magnez i cynk w naszym organizmie. Oba składniki poprawiają pamięć i koncentrację, wpływają na prawidłowe działanie układu nerwowego. Cynk poprawia wygląd włosów i paznokci. Magnez natomiast jest cennych składnikiem diety osób podatnych na stres i zmęczenie.