Orzechy nerkowca inaczej zwane orzechami cashew mają dwie odmiany - słodką i dużą odmianę brazylijską oraz mniejszą, nieco mniej słodką indyjską. Kształtem przypominają nerkę, stąd ich zwyczajowa nazwa - orzechy nerkowca, są miękkie i delikatne w smaku, z tego względu często podawane dzieciom jako pierwsze z orzechów.
- są doskonałym źródłem żelaza roślinnego, dlatego powinny być łączone z produktami o wysokiej zawartości witaminy C (malinami, truskawkami, cytrusami, borówkami czy papryką) - żelazo niehemowe jest słabiej wchłanianie przez organizm, a witamina C znacznie ułatwia ten proces. Żelazo jest niezbędne w prawidłowej budowie czerwonych krwinek, wpływa na odpowiednie ukrwienie i dotlenienie wszystkich narządów organizmu. Niedobór żelaza objawia się zmęczeniem, zawrotami głowy, zmianami w obrębie błon śluzowych jamy ustnej i przełyku oraz niedokrwistością.
- orzechy nerkowca zawierają spore ilości cynku i miedzi. Te dwa składniki mineralne wpływają pozytywnie na kondycję włosów i paznokci. Wchłanianie miedzi zwiększane jest przy udziale aminokwasów, a zmniejszane w obecności fitynianów. Mimo iż orzechy zawierają fityniany, to nerkowce mają ich stosunkowo niewiele, dodatkowo jedząc orzechy z umiarem (także ze względu na wysoką wartość energetyczną), nie musimy obawiać się negatywnego działania związków kwasu fitynowego, natomiast znaczna ilość białka w orzechach wspomoże wchłanianie składników odżywczych takich jak miedź, cyn czy wapń.
- codziennie spożywanie nerkowców lub innych orzechów, w ilości około 30-40 g znacznie redukuje ryzyko chorób krążenia (w tym nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca i mózgu). Pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy wpływają kwasy tłuszczowe znajdujące się w orzechach, tłuszcze te wpływają profilaktycznie także na układ nerwowy oraz poprawiają stan skóry.