Olej konopny ma charakterystyczny smak i zapach przypominający orzechy. Może być stosowany do dań na zimno, np. sałatek czy gotowanych warzyw – zwiększa przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamin A, D, E i K) przez nasz organizm.
- Jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu i muszą być dostarczane z dietą. Należą do nich, między innymi, kwasy omega-6, omega-3 i omega-9. Niedobór NNKT zwiększa ryzyko wielu chorób, znacznie obniża odporność organizmu oraz może pogarszać stan skóry, włosów czy upośledzać procesy myślenia – zmniejszać koncentrację i pogarszać pamięć.
- Dostarcza kwasów tłuszczowych omega-3, których odpowiednia ilość w organizmie chroni przed występowaniem chorób (zwyrodnieniem plamki żółtej, chorobą Alzheimera czy chorobami układu krążenia), poprawia odporność organizmu, pozytywnie wpływa na nastrój i łagodzi skutki stresu. Omega-3 są niezbędne w prawidłowym rozwoju mózgu i funkcjonowaniu narządu wzroku.
- Jak każdy olej, również olej konopny zawiera głównie tłuszcz, dlatego w kuchni powinien być stosowany jako dodatek. W ciągu dnia nie powinno się spożywać więcej niż 2 łyżki stołowe tłuszczów dodanych (oleje, masło). Zbyt duża ich ilość może działać prozapalnie, a przede wszystkim przyczyniać się do nadwagi i otyłości.