Nektarynki są bogate w witaminy C, A, E oraz witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, głównie potas, wapń, żelazo i magnez. Dzięki temu wykazują właściwości podnoszące naturalną odporność naszego organizmu oraz hamują powstawanie komórek nowotworowych.
- witaminy C i E, obecne w dużych ilościach w nektarynkach, są substancjami o działaniu antyoksydacyjnym – hamują procesy starzenia się komórek oraz chronią skórę przed szkodliwymi promieniami UV, co ma duże znaczenie zwłaszcza latem. Witamina C dodatkowo stymuluje powstawanie kolagenu w skórze, warunkującego jej elastyczność i zdrowy, młody wygląd. Witamina E natomiast działa także prewencyjnie na układ krążenia, zmniejszając ilość blaszek miażdżycowych w tętnicach.
- magnez jest składnikiem niedoborowym w naszej diecie, chętnie więc go suplementujemy. Zamiast po sztuczne suplementy, warto jednak sięgnąć po owoce i warzywa, które zapewniają większą wchłanialność witamin i minerałów. Magnez jest składnikiem odpowiedzialnym za prawidłową pracę układu nerwowego, przeciwdziała też skurczom oraz drżeniu mięśni.
- nektarynki są niezwykle bogate w błonnik pokarmowy, dzięki temu są sycące, a także nie podnoszą gwałtownie cukru we krwi. Błonnik pokarmowy nie tylko przyspiesza trawienie, zapobiegając w ten sposób zaparciom, ale również oczyszcza tętnice ze złogów cholesterolu.