Napój migdałowy stanowi dobry zamiennik dla tradycyjnych przetworów mlecznych. Polecany jest dzieciom i osobom dorosłym z alergią lub nietolerancją na mleko pochodzące od zwierząt (krowie, kozie, owcze).
- Napój migdałowy jest bogatym źródłem witamin z grupy B (głównie witaminy B3), która łagodzi skutku stresu i pozytywnie wpływa na nasz nastrój. Może działać antydepresyjnie. Dodatkowo niacyna poprawia pamięć i koncentrację.
- Dostarcza znacznych ilości witaminy E, będącej silnym antyoksydantem. Witamina E działa profilaktycznie na układ krążenia. Wraz z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT), także obecnymi w napoju migdałowym, działa przeciwzakrzepowo i obniża poziom złego cholesterolu „LDL”. Witamina E nazywana jest witaminą młodości, ponieważ chroni skórę i cały organizm przed procesami starzenia.
- Kwasy tłuszczowe NNKT, obecne w migdałach, regulują metabolizm, ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiegają jej nadmiernemu gromadzeniu się.