Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Pełne wartości mleko może pochodzić też z kokosa

Mleko kokosowe jest charakterystycznym składnikiem kuchni południowo-azjatyckich. Jest to produkt otrzymywany w wyniku przetarcia miąższu i innych jadalnych części kokosa i połączenia go z wodą.

  • zawiera sporo żelaza i fosforu. Niedobór żelaza jest częsty u osób z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, dlatego warto zwrócić na nie uwagę w swojej diecie. Dodatkowo żelazo wpływa na prawidłową pracę mózgu i innych narządów w organizmie - transportuje do nich tlen. Fosfor natomiast obok wapnia jest podstawowym składnikiem budującym szkielet, dlatego jego podaż w diecie jest równie ważna co wapnia i witaminy D.
  • poprzez wysoką zawartość potasu mleko kokosowe reguluje pracę układu krążenia, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu krwi. Mleko kokosowe jest także dobrym źródłem magnezu, który reguluje pracę układu nerwowo-mięśniowego i zapewnia prawidłową kurczliwość mięśni. Zarówno niedobór magnezu jak i potasu powoduje skurcze mięśni.
  • nie zawiera laktozy, a więc może być spożywane przez osoby z nietolerancją tego cukru, a także z alergią na białka mleko krowiego. Mleko kokosowe wykazuje także działanie bakteriobójcze, zapobiega rozwojowi grzybów i wirusów w organizmie. 
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu