Migdały warto jeść codziennie, już jedna garstka (około 30 g) tych orzechów pozytywnie wpłynie na pracę układu krążenia oraz układu nerwowego, poprawiając funkcje poznawcze organizmu, pamięć i koncentrację.
- zwierają spore ilości wapnia, wpływającego nie tylko na prawidłową budowę kości, ale również na pracę układu nerwowego – zbyt mała ilość wapnia w diecie może skutkować mrowieniem języka i warg, bólem i skurczami mięśni rąk czy twarzy. Norma spożycia wapnia z pożywieniem u osób dorosłych to około 1000 mg tego składnika na dzień. Wystarczy uwzględnić w jadłospisie około 40 g migdałów, aby zapewnić 10% zapotrzebowania na wapń. Dla porównania, aby dostarczyć taką samą ilość wapnia pijąc mleko, należy go spożyć 2 razy tyle.
- są źródłem witaminy B2, której niedobór często obserwowany jest u osób z nadwrażliwością zębów, tendencja do krwawienia dziąseł czy odkrywania się korzeni zębów. Ryboflawina wpływa na działanie układu immunologicznego poprawiając odporność organizmu, a także bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek.
- migdały polecane są u kobiet w ciąży, zwłaszcza w początkowym okresie – łagodzą nudności, a nawet im zapobiegają. Dodatkowo są sycące i skutecznie niwelują tzw. wilczy apetyt, zmniejszając chęć podjadania niezdrowych przekąsek. Jest to bardzo ważne, ponieważ w ciąży zachodzi tzw. programowanie żywieniowe dziecka – czyli programowanie jego metabolizmu.