Masło to produkt w 100% pochodzenia zwierzęcego, składający się przynajmniej w 82% z tłuszczu. Powstaje w poprzez oddzielenie tłuszczu od mleka krowiego, dzięki czemu zawartość białka i cukru jest znikoma lub wręcz zerowa - co ma szczególne znaczenie u osób z nietolerancją lub alergią na te składniki.
- mimo wysokiej zawartości tłuszczu, masło jest produktem lekkostrawnym, nie obciąża wątroby ani żołądka (dzięki zawartości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych). Tłuszcze obecne w maśle, to w około 60% tłuszcze nasycone, a pozostałe 20-30% to tłuszcze jednonienasycone - głównie kwas oleinowy. Ze względu na znaczą przewagę tłuszczów nasyconych, masło powinno być spożywane z umiarem.
- masło powinno znaleźć się w diecie dzieci - zwłaszcza u dzieci do 3 roku życia - ze względu na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które budują u nich układ nerwowy. Są niezbędne do budowy mózgu u małych dzieci. Dodatkowo w maśle znajduje się witamina D, która chroni przed krzywicą u dzieci i wspomaga budowanie ich szkieletu.
- masło jest bogatym źródłem witaminy A, składnika który pozytywnie wpływa na narząd wzroku, poprawia wygląd skóry, a także działa wzmacniająco na układ immunologiczny (odpornościowy) człowieka, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko powstawania chorób, w tym nowotworów.