Masło bez laktozy jest polecane osobom z nietolerancją cukru mlecznego – laktozy. Objawia się ona zwykle problemami ze strony przewodu pokarmowego, a jego przyczyną jest brak enzymu rozkładającego laktozę – laktazy.
- Masło jest cennym źródłem witaminy D, wpływającej pozytywnie na odporność organizmu, na nasze samopoczucie oraz wzmacniającej kości. Witamina D może podnosić wydolność organizmu podczas aktywności fizycznej, polepsza także pamięć i koncentrację. Obecna jest w niewielu produktach spożywczych.
- Dostarcza witaminę A, odpowiedzialną za prawidłowy proces widzenia. Witamina A chroni oczy przed starzeniem się, zaćmą oraz tzw. kurzą ślepotą (niedowidzeniu po zmierzchu). Jest także silnym antyoksydantem – chroni organizm m.in przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
- Ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, masło powinno być spożywane z umiarem, zwłaszcza przez osoby z nieprawidłowym lipidogramem (podwyższonym poziomem cholesterolu oraz triglicerydów) oraz z obciążeniem rodzinnym – skłonnością do chorób układu sercowo-naczyniowego.