Mango to owoc, który pochodzi z Azji. Ze względu na swoje wartości odżywcze nazywane jest owocem młodości oraz owocem bogów. Jest niezwykle bogate w witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza o właściwościach antyoksydacyjnych (chroni skórę oraz cały organizm przed starzeniem się oraz rozwojem chorób.
- jak pokazują badania regularne spożywanie mango może obniżyć poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Dodatkowo zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, redukując insulinooporność. Z problemem nieprawidłowych poziomów glikemii oraz zaburzeń lipidowych borykają się już coraz młodsze osoby, nawet 5-latki. Dlatego codzienna dieta powinna zawierać jak najwięcej warzyw oraz owoce w umiarkowanych ilościach (do około 450 g dziennie), jednocześnie należy eliminować produkty wysokoprzetworzone.
- mango dostarcza znacznych ilości witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne, a także stymuluje produkcję kolagenu warunkującego elastyczność naszej skóry, dodatkowo jako antyoksydant witamina C chroni naszą skórę przed starzeniem. Miedź obecna w mango wpływa z kolei na prawidłową budowę kości, jej niedobór może powodować problemy z koncentracją i pamięcią.
- owoc mango jest bogatym źródłem potasu, składnika niezbędnego do utrzymania prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Potas razem z witaminą C chronią więc układ krążenia. Warto wspomnieć, że choroby sercowo-naczyniowe są jednym z najczęstszych schorzeń występujących w naszym społeczeństwie.