Mąka żytnia powstaje poprzez rozdrobnienie całych ziaren żyta. Nie jest oczyszczona, dzięki czemu znajdziemy w niej te same elementy, co w pełnym ziarnie żyta. Jest bogata w składniki pokarmowe (głównie białko roślinne i węglowodany złożone), witaminy (witaminy z grupy B, witaminę A i C) i składniki mineralne (potas, magnez, cynk, żelazo), które powinny być dostarczane naszemu organizmowi codziennie.
- Mąka żytnia jest źródłem glutenu, z tego powodu nie może być spożywana przez osoby chore na celiakię czy nietolerujące glutenu. Osoby, u których gluten nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, powinny często uwzględniać produkty z mąki żytniej w swojej diecie.
- Cynk jest składnikiem szczególnie istotnym dla prawidłowej pracy tarczycy. Wzmacnia włosy i paznokcie, pozytywnie wpływa na stan i wygląd skóry. Cynk wchodzi w skład około 80 enzymów, podnosi odporność organizmu oraz pozytywnie wpływa na płodność.
- Mąka żytnia dostarcza manganu, pierwiastka wchodzącego w skład wielu enzymów, odpowiedzialnych m.in. za metabolizm węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Mangan pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, jest także naturalnym przeciwutleniaczem oraz ułatwia magazynowanie żelaza.