Łosoś wędzony Carrefour

Łosoś wędzony Carrefour

Łosoś większość życia spędza w podróży. Nierzadko też wędruje na nasz półmisek.

Łosoś sprawdza się idealnie jako składnik zdrowych sałatek na bazie kasz lub surowych warzyw, jako dodatek do naleśników czy placków tortilla, a także po prostu do kanapek. Warto sprawdzać, czy pochodzi z naturalnych łowisk, czy z hodowli, gdyż zarówno pasza, jak i woda, w której żyje, mają znaczenie dla naszego zdrowia. 

  • jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, głownie A i D. Witamina A poprawia stan skóry, włosów i paznokci, wpływa też korzystnie na narząd wzroku. Witamina D, natomiast, nie tylko pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia do krwi i wzmocnieniu odporności, ale także może działać na poprawę nastroju, gdyż zmniejsza ryzyko depresji. Witamina D warunkuje także prawidłową przemianę materii. 
  • jako jeden z niewielu produktów spożywczych dostarcza kwasów tłuszczowych DHA – warunkujących prawidłową budowę i funkcjonowanie mózgu. Kwasy tłuszczowe DHA są szczególnie ważne w okresie ciąży, mają znaczący wpływ na zdrowie dziecka w życiu płodowym oraz w wieku późniejszym, m.in zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii. 
  • łosoś jest rybą bogatą w selen i cynk. Te dwa składniki mineralne odgrywają znaczącą rolę w działaniu tarczycy, narządu kluczowego w utrzymaniu prawidłowej przemiany materii. Selen jest także silnym przeciwutleniaczem, wspomaga organizm w walce z chorobami. Cynk natomiast pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. 
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu