Komosa ryżowa inaczej zwana quinoa to produkt uznany przez FAO (Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych) jako żywność o „wysokiej wartości odżywczej”. Mimo, iż jest rośliną liściastą, zaliczana jest do zbóż, ze względu na swoje wartości odżywcze.
- Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (te, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć), dzięki temu jest źródłem pełnowartościowego białka. Może więc pod tym względem z powodzeniem zastąpić mięso, jaja, nabiał czy ryby u osób na diecie wegańskiej.
- Jest niezastąpionym elementem diety dla osób uczulonych na gluten oraz nabiał - zawiera znacznie więcej wapnia niż produkty mleczne, przy czym jest również bogata w składniki mineralne powszechnie występujące w zbożach glutenowych, takie jak magnez, żelazo, miedź czy fosfor.
- Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że łagodnie podnosi poziom cukru po posiłku, dzięki czemu jest bezpieczna dla osób z cukrzycą lub innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, a także pozostawia uczucie sytości na dłuższy czas.
- Jest także bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, co dodatkowo przemawia za jej udziałem w diecie wegańskiej (bez produktów pochodzenia zwierzęcego). Omega-3 regulują pracę mózgu oraz działają ochronnie na układ krążenia.