Kiwi

Kiwi

Kiwi działa jak witaminowa broń, stosuj ją do walki z wirusami i bakteriami.

Dojrzałe kiwi jest słodkie i soczyste. Warto je uwzględnić w diecie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz układ immunologiczny działa ze wzmożoną siłą. Kiwi można jeść jako samodzielną przekąskę, dodawać do sałatek warzywnych i owocowych czy koktajli. Warto jednak pamiętać, aby nie łączyć tego owocu z mlekiem lub jogurtem - potrawa stanie się wówczas gorzka w smaku.

  • Jest bogatym źródłem witaminy C która, przede wszystkim, wzmacnia naturalną odporność organizmu – chroni wirusami i bakteriami. Kiwi polecane jest zwłaszcza osobom z nawracającymi infekcjami układu moczowego, z tendencją do występowania opryszczki czy osobom narażonym na ciągły stan zapalny organizmu, np. alergikom.
  • Dzięki obecności witaminy E, C oraz innych przeciwutleniaczy, kiwi chroni serce, obniża ciśnienie krwi i zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia, będących jedną z głównych przyczyn umieralności w Polsce.
  • Jest źródłem biotyny (witaminy H) – składnika niezbędnego w utrzymaniu prawidłowego stanu paznokci i włosów. Jest także składnikiem enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów w organizmie.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu