Kiełbasa francuska jest wyrabiana z mięsa wieprzowego. Intensywna i niepowtarzalna w smaku. Niewielkie ilości wyrobów wieprzowych mogą być spożywane przez osoby zdrowe. Mięso wieprzowe jedzone w umiarkowanych ilościach dostarcza wielu cennych składników odżywczych.
- Jest bogatym źródłem witaminy B1 (tiaminy) – w mięsie wieprzowym jest jej więcej niż w innych gatunkach mięs. Witamina B1 reguluje pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Jej niedobory objawiają się m.in, skurczami mięśni, zmęczeniem czy trudnością z koncentracją.
- Zawiera duże ilości selenu, który jest źródłem peroksydazy glutationowej – substancji o działaniu antyoksydacyjnym, dlatego mimo wysokiej zawartości kwasów nasyconych w kiełbasie suchej, ich potencjalnie negatywne działanie jest znacznie zredukowane.
- W kiełbasie znajdziemy również koenzym Q10 (ubichinon), który dotlenia komórki, dzięki czemu chroni je przed działaniem wolnych rodników, powodujących m.in. starzenie się skóry i wszystkich komórek ciała.