Kasza gryczana należy do produktów zbożowych o wysokiej zawartości składników mineralnych i witamin. Gryka (zboże, z którego wytwarzana jest kasza gryczana) jako jedna z niewielu zbóż ma właściwości alkalizujące - wpływa zasadowo na organizm, w ten sposób reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową (większość produktów, które jemy ma bowiem działanie kwasotwórcze: mięso, jaja, ryby, inne zboża czy nabiał).
- kasza gryczana jest niezwykle bogata w krzem, składnik dzięki któremu mamy silne i zdrowe paznokcie oraz włosy. Ilość krzemu ulega redukcji w naszym ustroju wraz z wiekiem, dlatego kasza gryczana jest polecana zwłaszcza osobom starszym. Krzem bierze udział w produkcji kolagenu - wpływającego m.in. na elastyczność skóry i ogólny jej stan. Wpływa także na naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i innym chorobom związanym z układem naczyniowym, także zmniejsza powstawanie żylaków.
- co ciekawe kasza gryczana jest źródłem aminokwasów, które raczej nie występują w innych zbożach, a są aminokwasami niezbędnymi (nasz organizm nie potrafi ich sam wytworzyć i muszą być dostarczane do niego wraz z dietą) - tryptofan i lizyna. Tryptofan bierze udział w syntezie (produkcji) serotoniny - hormonu szczęścia oraz melatoniny - wpływającej na prawidłowy rytm dobowy (sen i czuwanie). Lizyna natomiast jest aminokwasem regulującym pracę układu nerwowego, jego niedobór może objawiać się nadmiernym zmęczeniem, drażliwością czy stanami lękowymi.
- gryka jest zbożem naturalnie bezglutenowym, dlatego może być bezpiecznie spożywana przez osoby uczulone na to białko. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, przy czym może być bezpiecznie spożywana przez osoby z jelitem nadwrażliwym. Błonnik pokarmowy nie tylko ułatwia trawienie, zapobiegając zaparciom, ale również odżywia nasze bakterie jelitowe, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi oraz wpływa na prawidłowe wykorzystanie glukozy przez organizm.