Kapusta pekińska jest najbardziej delikatną i lekkostrawną z kapust. Dzięki temu może być spożywana przez większość osób. Nie powoduje wzdęć i jest doskonała zarówno po obróbce termicznej jak i na surowo. Kapusta pekińska pochodzi z Chin, dlatego tak często można ją znaleźć w daniach orientalnych.
- Zawarta w kapuście pekińskiej witamina C wymiata z organizmu wolne rodniki i bierze udział w wielu procesach metabolicznych, np. biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając wiotczeniu skóry oraz zapewniając jej młody wygląd. Witamina C razem z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu wysięków podskórnych i „pajączków”.
- Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego i żelaza. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek. Nawet niewielki jego niedobór może skutkować nieprawidłowościami i zaburzeniami organizmu. Żelazo i kwas foliowy wpływają m.in na płodność organizmu i prawidłowy rozwój płodu.
- Jest bogata w siarkę – składnik ten wpływa pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie wzmacniając je i wygładzając. Siarka hamuje starzenie się skóry, działa przeciwzapalnie i ułatwia leczenie reumatyzmu oraz zwyrodnienia stawów (regeneruje chrząstkę).