Czerwone banany

Czerwone banany

Owoce bogate w witaminy i składniki mineralne

Czerwone banany są delikatne w smaku i konsystencji. Ich miąższ jest żółty, a skórka brązowo-czerwona – im ciemniejsza tym banan jest bardziej dojrzały i smaczniejszy. Są bogatym źródłem węglowodanów, idealnie nadają się na przekąskę lub składnik posiłku po intensywnym wysiłku fizycznym lub intelektualnym. 

  • Mają więcej witaminy C od bananów żółtych. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, zapobiega starzeniu się skóry oraz redukuje stany zapalne organizmu. Wspomaga działanie układu immunologicznego oraz przyspiesza gojenie się ran. Witamina C powinna być codziennie uzupełniana wraz z dietą.
  • Są bogatym źródłem karotenoidów i barwników roślinnych o działaniu przeciwnowotworowym (należą do przeciwutleniaczy). Karotenoidy są prekursorami witaminy A (w organizmie przekształcają się w retinol, czyli witaminę A), która warunkuje prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. 
  • Dostarczają wapnia, potasu oraz magnezu, z tego względu polecane są osobom pracującym umysłowo oraz fizycznie (składniki te poprawiają pamięć, koncentrację, sprzyjają prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego). 
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu