Czerwone banany są delikatne w smaku i konsystencji. Ich miąższ jest żółty, a skórka brązowo-czerwona – im ciemniejsza tym banan jest bardziej dojrzały i smaczniejszy. Są bogatym źródłem węglowodanów, idealnie nadają się na przekąskę lub składnik posiłku po intensywnym wysiłku fizycznym lub intelektualnym.
- Mają więcej witaminy C od bananów żółtych. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, zapobiega starzeniu się skóry oraz redukuje stany zapalne organizmu. Wspomaga działanie układu immunologicznego oraz przyspiesza gojenie się ran. Witamina C powinna być codziennie uzupełniana wraz z dietą.
- Są bogatym źródłem karotenoidów i barwników roślinnych o działaniu przeciwnowotworowym (należą do przeciwutleniaczy). Karotenoidy są prekursorami witaminy A (w organizmie przekształcają się w retinol, czyli witaminę A), która warunkuje prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.
- Dostarczają wapnia, potasu oraz magnezu, z tego względu polecane są osobom pracującym umysłowo oraz fizycznie (składniki te poprawiają pamięć, koncentrację, sprzyjają prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego).