Kawa jest jednym z najczęściej wybieranych napojów na świecie. Jest nie tylko smaczna, ale również bogata w wiele cennych dla naszego organizmu substancji. Warto podkreślić, że kawa, wbrew powszechnym mitom może być spożywana w niewielkich ilościach przez kobiety w ciąży i karmiące (z wyjątkiem sytuacji gdy lekarz z przyczyn zdrowotnych zaleci inaczej).
Kawa rozpuszczalna Bio jest produktem ekologicznym. Do uprawy ziaren kawy, z których jest wytwarzana nie stosuje się pestycydów oraz nawozów sztucznych. Jest to szczególnie istotne dla alergików.
- Kawa jest niskokalorycznym napojem - w 300 ml zawiera około 1,5 kcal. Można ją pić pomiędzy posiłkami, ponieważ nie będzie zaburzała pracy organizmu oraz generowała produkcji insuliny przez trzustkę. Inaczej jest w przypadku kawy z dodatkiem cukru czy innych substancji słodzących albo mleka - to już nasz organizm odbierze jako posiłek i należy taką kawę traktować jako podjadanie, co jak wiadomo zdrowe nie jest.
- Wykazano m.in., iż regularne picie kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 - kofeina bowiem zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Ponadto badania wykazują iż, negatywne działanie kofeiny takie jak zwiększenie oddawania moczu (efekt moczopędny) u osób, które piją kawę regularnie jest niewielkie. Mitem jest również fakt jakoby kawa miałaby wypłukiwać magnez z organizmu. Kawa może w małym stopniu zmniejszać jego wchłanianie z pożywienia czy innych napojów, ale sama jest źródłem tego składnika.
- Kawa jest także doskonałym źródłem polifenoli. To właśnie te związki są powodem ich dobroczynnego wpływu na zdrowie. Badania pokazują, że umiarkowane picie kawy (3-5 filiżanek dziennie, czyli od 375 do 625 ml dziennie) wiąże się z większą przeżywalnością. Osoby pijące kawę regularnie, w niewielkich ilościach czerpią z niej także cenne składniki o działaniu przeciwzapalnych, które to obniżają ryzyko zachorowalności na wiele chorób, w tym nowotwory czy miażdżycę.