Budyń bezglutenowy jest produktem przede wszystkim przeznaczonym dla osób, które ze względów zdrowotnych powinny unikać glutenu – składnika występującego w zbożach takich jak: pszenica (również orkisz), żyto, jęczmień i, w niektórych przypadkach, owies.
- Budyń bezglutenowy jest oznaczony przekreślonym kłosem – jest to symbol gwarantujący bezpieczeństwo osobom, które nie mogą spożywać glutenu w żadnej postaci (osoby z celiakią, alergią i nietolerancją na gluten). Budyń jest wytwarzany na oddzielnej linii produkcyjnej, tak aby żadne drobinki potencjalnie szkodliwego białka nie dostały się do produktu końcowego.
- Dostępne są 3 smaki budyniu bezglutenowego: śmietankowy, waniliowy i czekoladowy. Smaki te można wzbogacić dodając świeże lub mrożone owoce lub domowy mus owocowy. Dzięki temu deser będzie jeszcze smaczniejszy i bogaty w antyoksydanty, witaminy oraz składniki mineralne, obecne w owocach.
- Budyń sporządza się samodzielnie dodając mleka krowiego, jednak z powodzeniem można zrobić go także na bazie mleka roślinnego (najlepiej takiego bez dodatku cukru, ponieważ sam budyń jest już słodki), tym samym można uzyskać jednocześnie bezglutenowy i bezmleczny deser. Warto pamiętać, żeby słodkie przekąski spożywać z umiarem.