Brzuszki wędzone z łososia

Brzuszki wędzone z łososia

Zachwycający smak, idealny pomysł na posiłek

Łosoś jest rybą morską bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę D, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo i szereg innych składników mineralnych. Naprawdę warto po niego sięgać. Zaleca się spożywanie ryb do 2 razy w tygodniu. Ryby wędzone powinny być spożywane od czasu do czasu, ponieważ proces wędzenia może wytwarzać związki niekorzystne dla zdrowia.

  • Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu LDL, a zwiększają dobrego HDL, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Omega-3 poprawiają również odporność organizmu.
  • Wysoka zawartość witamin z grupy B pomaga regulować pracę układu nerwowego, poprawiają nastrój i redukują stres, co przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego całego organizmu, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko chorób ogólnoustrojowych.
  • Oprócz tego,że łosoś pomaga obniżyć poziom cholesterolu, to w ten sam sposób wpływa na stężenie triglicerydów (TG)we krwi. Zbyt wysoki poziom tryiglicerydów zwiększa ryzyko cukrzycy oraz chorób układu krążenia.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu