Biały tuńczyk charakteryzuje się wysoką zawartością białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu składników mineralnych i witamin. Ryby warto uwzględnić w swojej diecie 1-2 razy w tygodniu.
- Ze względu na sporą dawkę witamin D i A, tuńczyk podnosi naturalną odporność organizmu, wspomaga pracę narządu wzroku oraz reguluje poziom testosteronu we krwi. Witamina D jest także niezbędna do prawidłowej budowy kości, warunkuje prawidłowe wchłanianie wapnia oraz poprawia nastrój.
- Jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy, pracę naszego mózgu (zwłaszcza u dzieci) oraz chronią serce przed chorobami. Omega-3 poprawiają pamięć i koncentrację. Warto je spożywać w okresie wzmożonej pracy umysłowej.
- Dostarcza sporych ilości witaminy B6 (pirydoksyny), która jest witaminą niezbędną do produkcji hemoglobiny oraz wpływa na prawidłową pracę serca i reguluje ciśnienie krwi. Bierze też udział w pracy układu nerwowego.