„Baton warszawski” jest produktem roślinnym, to idealna przekąska w ciągu dnia dla osób zapracowanych, lubiących słodkości, a jednocześnie dbających o zdrowie.
- Nie zawiera glutenu, jest więc bezpieczny dla osób z alergią, nietolerancją glutenu oraz chorych na celiakię. Jednocześnie zawiera innego typu produkty zbożowe, m.in. mąkę jaglaną i gryczaną, które są zasadotwórcze (nie zakwaszają organizmu), lekkostrawne i dostarcza znacznych ilości witamin z grupy B (regulują pracę układu nerwowego oraz wpływają pozytywnie na metabolizm).
- Jest źródłem białka roślinnego, pochodzącego z bezglutenowych zbóż i orzechów. Dzięki zawartości owoców i orzechów jest świetnym posiłkiem po treningu – szybko daje uczucie sytości, a także uzupełnia zapasy energii i glikogenu w mięśniach.
- Jest produktem o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i jednocześnie ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być spożywany przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Mimo niewielkiej objętości, jest sycący, a co najważniejsze – stanowi pełnowartościowy posiłek.