Baton proteinowy MaxSport jest doskonałą przekąską dla osób aktywnych fizycznie oraz umysłowo. Jedna porcja (60 g) dostarcza 215 kcal, w tym aż 15 g białka i około 14 g węglowodanów przyswajalnych.
- Jest produktem bezglutenowym, dlatego może być bezpiecznie spożywany przez osoby z nietolerancją bądź alergią na gluten czy też osoby chore na celiakie, u których nawet minimalna ilość glutenu może znacznie pogorszyć jakość życia i zdrowie.
- Nie zawiera tłuszczów trans, które uważa się za najbardziej niekorzystne dla naszego zdrowia spośród wszystkich kwasów tłuszczowych. Tłuszcze trans podnoszą poziom cholesterolu całkowitego, podnoszą frakcję cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) i obniżają poziom dobrego cholesterolu HDL. Skutkiem takiego działania jest zwiększone ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych w tym miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i zakrzepicy.
- Jest bogaty w kwas foliowy – dostarcza około 1/4 dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik. Kwas foliowy jest witaminą niezwykle ważną dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka – jej niedobór prowadzi do wzrostu homocysteiny, upośledzenia syntezy kwasów RNA i DNA (materiału genetycznego), anemii, a także powstawania wad wrodzonych u płodu (dlatego tak ważne jest jego spożywanie w ciąży i przed zajściem w ciąże).