Sezam będący składnikiem bajgla jest niezwykle wartościowym składnikiem diety. Sezam należy do roślin oleistych. Nasiona sezamu występują w kilku kolorach: białym i czarnym. Jest produktem wysokoenergetycznym, jednak jako dodatek nie wpłynie znacząco na zwiększenie kaloryczności diety.
- sezam jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te działają przeciwzapalnie, dlatego są istotne zwłaszcza w okresie przeziębień oraz u osób przewlekle chorych, u których stan zapalny występuje stale.
- sezam dostarcza wapnia, który jest składnikiem zapobiegającym osteoporozie, wpływa na budowę kości i zębów. Wapń ma również znaczenie w łagodzeniu alergii wziewnych i pokarmowych. Reguluje równowagę kwasowo-zasadową, a także bierze udział w procesach przemiany materii. Sezam jest cennym składnikiem diety osób z alergią na mleko krowie - główny element zwyczajowej diety dostarczający wapnia do organizmu.
- bajgiel z sezamem jest źródłem węglowodanów stanowiących podstawowy element energetyczny naszej diety. Węglowodany stanowią ponad 50% energii naszej diety. Są kluczowym składnikiem odżywiającym mózg oraz mięśnie. Niedobór węglowodanów powoduje zmęczenie, rozdrażnienie oraz wpływa negatywnie na pracę układu nerwowego.