Ananas pochodzi z Ameryki Południowej, uprawiany jest także w krajach, gdzie temperatura stale przekracza 20 stopni Celsjusza. Znany jest ze swoim właściwości oczyszczających i leczniczych.
- ananas zawiera bromelinę – substancję o działaniu przeciwzapalnym, zapobiegającym powstawaniu zakrzepów oraz obrzęków, co ma istotne znaczenie u osób z tendencją do chorób układu krążenia oraz zbieraniu wody w organizmie. Ze względu na właściwości przeciwzapalne polecany jest u osób z chorobami reumatoidalnymi, nowotworami oraz chorobami układu krążenia.
- jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne oraz dba o stan naskórka. Witamina C wykazuje również działanie antyoksydacyjne, chroni organizm przed zanieczyszczeniami środowiska, promieniami UV, a także przyspiesza gojenie się ran. Połączenie ananasa z produktami będącymi źródłem żelaza (rośliny zielonolistne i krzyżowe, owoce, mięso), zwiększy jego przyswajanie przez organizm, przeciwdziałając tym samym anemii.
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego wzmaga pracę przewodu pokarmowego oraz przyspiesza metabolizm, dlatego ananas jest ceniony w dietach odchudzających. Błonnik pokarmowy jest również odpowiedzialny za oczyszczanie tętnic z nadmiaru cholesterolu, co zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów mózgu.