Zdrowie - podobnie jak inne rośliny strączkowe również kiełki fasoli Mung stanowią cenne źródło białka.
Zawierają dużą ilość enzymów, które są niezbędne roślinom w procesie wzrostu i wpływają na łatwiejsze przyswajanie białka przez ludzi.
Przy tym są lżej strawne niż sama fasola. Przyczyniają się także do obniżenia „złego” cholesterolu LDL.
Smak - kiełki fasoli Mung przypominają w smaku młody groszek, są twarde i chrupiące.
Stanowią doskonały dodatek do sałatek oraz potraw kuchni chińskiej.
Najlepiej podawać je po lekkim sparzeniu – nie tracą wartości odżywczych i nie puszczają soków, ale są wówczas łatwiej strawne.
Mogą być serwowane na zimno i na gorąco. Uwaga: Niekiedy kiełki fasoli Mung są mylone z sojowymi.
Wyglądem są to dwie podobne do siebie rośliny. Należy jednak zwrócić uwagę na kolor łuski (ciemnozielona – fasola Mung, żółta- soja) i nasionka.