Kiełki warzywne to jedno z pierwszych stadiów wzrostu rośliny.
W początkowym okresie kiełkujące nasiona uwalniają bardzo duże ilości łatwo przyswajalnych substancji odżywczych niezwykle cennych dla człowieka.
To właśnie bogactwo substancji odżywczych zadecydowało o ich fenomenie.
Stanowią prawdziwy skarbiec witamin, głównie A, C i z grupy B, ale niektóre zawierają także rzadko spotykaną witaminę D.
W ich składzie można odnaleźć także wiele składników mineralnych – fosfor, potas, żelazo, miedź, cynk, itp.
Stanowią idealne uzupełnienie diety, zwłaszcza w okresie późno wiosennym, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest najbardziej ograniczony.
Kiełki brokułu, lucerny, czy fasoli Mung to naturalne suplementy diety, które organizm łatwo przyswaja i pełniej czerpie z ich składników.
Regularne spożywanie tych produktów przyczynia się do wzmocnienia układu immunologicznego, a także może zmniejszyć znacząco ryzyko występowania wielu schorzeń.
Ponadto są to produkty spożywcze, które idealnie sprawdzają się w roli zdrowej przekąski – spożywanej osobno, jak również w postaci pysznego dodatku do kanapek, zup, sałatek, jak też potraw kuchni z całego świata.