Białe szparagi są grubsze od zielonych, i posiadają twarde łyko, które należy obrać przed spożyciem (w związku z tym, należy wybierać szparagi o średniej grubości). Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Podczas obierania białych szparagów kierujemy się od góry do dołu, zaczynając od główki. Należy zrobić to wyjątkowo dokładnie, by pozbyć się całej włóknistej otoczki. Podobnie jak w przypadku zielonych szparagów, także białym trzeba odciąć zdrewniałą końcówkę. Podczas kupowania tych warzyw należy zwrócić szczególną uwagę na ich główki. Ważne aby były one ściśle i zamknięte. Natomiast końcówki szparagów powinny być wilgotne, a ich struktura jędrna i sprężysta. Świeżość szparagów możemy sprawdzić na dwa sposoby: po ściśnięciu końcówki, powinien wypłynąć sok, a przy pocieraniu dwóch szparagów o siebie powinniśmy słyszeć charakterystyczne skrzypienie.