Burak to warzywo, którego nie może zabraknąć na naszych stołach - ze względu na walory smakowe, dietetyczne i zdrowotne. Buraki są prawdziwą „kopalnią” składników mineralnych (m. in. żelaza, potasu, magnezu, fosforu, manganu, miedzi i cynku), witamin (kwasu foliowego, witaminy C, B2 i B6), błonnika pokarmowego, fitosteroli roślinnych i przeciwutleniaczy. Warzywo to jest także źródłem mało znanych pierwiastków - cezu i rubidu,a swój piękny i intensywny kolor zawdzięczają obecności betaniny – antyutleniacza, który chroni nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Dobry burak powinien charakteryzować się cienką skórką oraz jednolitą barwą na przekroju. Im jest ciemniejsza, tym burak ma więcej antocyjanów (rodzaj flawonoidów), a im bardziej jego struktura jest porowata, tym burak jest bardziej ciężkostrawny. Składniki mineralne zawarte w tych warzywach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej ich nie gotować, chyba że w zupie. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. Najwięcej wartości odżywczych ma surowy sok z buraków, więc spożywanie ich właśnie w takiej formie przyniesie nam najwięcej korzyści zdrowotnych. Buraki obniżają ciśnienie krwi, działają antynowotworowo, krwiotwórczo, wzmacniają odporność organizmu, wspomagają nasz organizm w infekcjach bakteryjnych i wirusowych, dodają energii, poprawiają nastrój, redukują oznaki starzenia się, a także poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.