Dynia Hokkaido w odróżnieniu od zwykłych odmian charakteryzuje się dużo intensywniejszym kolorem miąższu (intensywnie pomarańczowy – za jej kolor odpowiadają karotenoidy, które działają jak antyoksydanty), a także słodszym, lekko orzechowym smakiem. Na ogół jest niewielka (około 1 -2 kg). Skórka może być nieco jaśniejsza, jest bardzo cienka, miękka i smaczna – ona również nadaje się do spożycia. Nie trzeba jej obierać ze skórki, przy gotowaniu mniej rozmięka. To co wyróżnia dynię Hokkaido to także potężna dawka witaminy A – jest to witamina bardzo ważna m.in. dla zachowania dobrego wzroku, odporności. Zawiera także dużą ilość witaminy C oraz pewne ilości witaminy B – w tym ryboflawiny, tiaminy – a także takie składniki jak potas, żelazo i wapń. Produkt o wszechstronnym zastosowaniu: można ją piec, gotować, smażyć. Idealna na zupy zarówno te tradycyjne jak i kremy. Nadaje się również na gulasze i lecza. Można jej używać również do zapiekanek i tart. Będzie także idealnie smakowała po upieczeniu z masłem i ziołami. Odpowiednio wycięta może posłużyć jako element dekoracyjny do podawania potraw.