Cukinia to warzywo należące do rodziny dyniowatych. Ciekawostką jest fakt, że cukinia to tak naprawdę kabaczek, tyle że młody, z miękkimi nasionami, które można zjeść. Cukinię można jeść w całości, bez obierania, a nawet bez gotowania. Surowa cukinia jest świetnym zamiennikiem popularnego, ale mocno intensywnego w smaku selera naciowego. Młodą cukinię najlepiej spożywać ze skórką, ponieważ w niej oraz kilka milimetrów pod nią znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Cukinia dostarcza głównie witaminę C, ale również kwas foliowy (witamina szczególnie ważna u kobiet i mężczyzn planujących potomstwo) i beta-karoten. Jest źródłem składników mineralnych takich jak wapń (budulec kości), selen (niezbędny w prawidłowej pracy tarczycy) oraz potas (reguluje ciśnienie krwi). Ze względu na obecność witaminy C, beta karotenu oraz znacznej ilości wody, cukinia jest warzywem idealnym na wiosenno-letni okres. Nawodni nasz organizm, sprawi, że nogi oraz ręce nie będą puchły, witaminy natomiast ochronią naszą skórę przed działaniem szkodliwych promieni UV. Dostarcza przy tym niewielkich ilości kilokalorii (około 17 kcal w 100 g). Cukinia może i powinna być spożywana zarówno przez osoby zdrowe jak i cierpiące na różne dolegliwości zdrowotne: problemy trawienne – jest bardzo lekkostrawna; cukrzycę – zawiera bardzo niewielkie ilości cukru, za to sporo błonnika, który opóźnia wchłanianie glukozy; nowotwory i inne choroby zapalne – obfituje w przeciwutleniacze (beta-karoten, witamina C, selen), które zwalczają wolne rodniki, przyczyniające się do wymienionych dolegliwości zdrowotnych.