Grzyby Shii take 200 g

Grzyby Shii take 200 g
10,59 zł
0,2 kg
52,95 zł/1 kg

Grzyby Shii take w Polsce określane jako twardnik japoński lub jadalny. Występuje na terenach Azji Wschodniej, w Chinach, Japonii, na Półwyspie Indochińskim. Grzyby te cenione są głównie za swoje niezwykłe właściwości zdrowotne, które od wieków wykorzystywane były w medycynie Dalekiego Wschodu. W tych rejonach grzyby te otrzymały nawet określenie "eliksiru życia", gdyż uważa się, że zapewniają człowiekowi zdrowie, a nawet długowieczność. Grzyby shii take wzmacniają odporność, koją nerwy (dzięki obecności witaminy B3 niacyny), obniżają poziom ciśnienia (wysoka zawartość potasu) i złego cholesterolu, zapobiegając tym samym rozwoju miażdżycy. Nie brakuje w nich także wzmacniającej kości witaminy D oraz wapnia i fosforu. Jednak co najważniejsze - grzyby shii take wykazują działanie przeciwnowotworowe dzięki obecności w ich składzie substancji o nazwie lentinan. Twardniki japońskie są bardzo kruche dlatego nadają się do spożycia w stanie świeżym. Można je także suszyć lub marynować. Ich mięsny smak i wyrazisty aromat podkręca smak wielu dań. Na bazie tych grzybów można przyrządzić sosy, sałatki, zupy lub dania warzywne. Grzyby shii take dobrze komponują się także z ryżem i makaronem. Grzyby te należy poddawać bardzo krótkiej obróbce cieplnej, gdyż w przeciwnym razie twardnieją. Przed przyrządzeniem grzybów zaleca się dobrze je namoczyć.