Physalis jest jednoroczną rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej. Dzikie odmiany miechunki pochodzą prawdopodobnie z rejonu And na południe od równika, z Ekwadoru, Boliwii, Peru oraz z północy Chile. Obecnie jest uprawiana w południowej Afryce, Nowej Zelandii, Kolumbii, Indiach, w Australii, na Antylach i Jawie.
Owocem miechunki jest jagoda wielkości wiśni o barwie pomarańczowej.
W sklepach można je spotkać w wyschniętych jasnobrązowych, przypominających szary papier kielichach kwiatowych.
Owoce są spożywane świeże, ale także w dżemach, galaretach, sosach. Smak owoców jest słodko - kwaśny, przypominający pomidora.
Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne miechunki docenili już Inkowie, przez których była nazywana "złotą jagodą". Nic dziwnego ponieważ malutkie owoce miechunki są skarbnicą witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy A, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu.